Tips
Er is veel te zien en te doen. Pak je auto en ga erop uit!
Uitvalsbasis voor je verkenningstochten
Behalve genieten van de mooiste stranden van Europa en de mooie hiking en biking routes, kun je vanuit Cortijo Romualda natuurlijk ook de verdere omgeving verkennen.
Sierra Nevada
De Sierra Nevada is een gebergte in Andalusie, 1,5 uur rijden vanaf cortijo Romualda. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van Europa. De hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacen (3482 m), bevindt zich in dit gebergte. De naam Sierra Nevada betekent besneeuwde bergketen in het Spaans. Het Parque nacional Sierra Nevada beslaat een deel van dit gebergte. Het park met zijn afwisselende landschappen heeft alle kenmerken van het klimaat van het hooggebergte. Door de klimaatschommelingen en hoogteverschillen vind je er een enorme diversiteit aan vegetatie. Van dichtbebost groen in de dalen tot kleine alpenflora en lage struiken op de toppen. Je vindt er meer dan 2100 plantensoorten van de 8000 gecatalogiseerde plantensoorten in Spanje.
Kassen
De streek rond Almeria is bedekt met een “zee van plastic”. Hier in “invernaderos” worden de groenten verbouwd die je in de winter in de Nederlandse supermarkten koopt. In een eindeloze reeks grote witte gekoelde vrachtautos worden de tomaten. komkommers, meloen, etc. naar het noorden vervoerd zodat we het hele jaar verse zomergroenten kunnen eten. De kassen hebben het gebied welvaart gebracht. Het werk in de tuinbouw wordt veelal uitgevoerd door werknemers vooral afkomstig uit Afrika en Oost Europa. Een deel van hen is illegaal in het land en regelmatig houdt de Guardia Civil razzia’s om ze op te pakken.
Granada en het Alhambra
Granada ligt op ca. 2 1/4 uur rijden van Cortijo de Romualda. Het was lange tijd een gewone stad, totdat de Moorse vorst Mohammed ibn Nasr in 1232 aan de macht kwam. In 1492 viel de stad als laatste Moorse bolwerk in handen van Ferdinand en Isabel. De christelijke herovering betekende een einde van het bloeiende Moorse Granada en het begin van een eeuwenlange economische en culturele recessie. Het Alhambra is het middeleeuws fort van de Moorse heersers. Het is het bewijs voor bloei van de stad onder de Moorse overheersing van Spanje en toont het vakmanschap van de islamitische kunst en cultuur. De naam is een verbastering van het Arabische Al Qal’a al’Hamrá, oftewel het rode kasteel. Het wordt zo genoemd omdat er rode bakstenen zijn gebruikt voor de bouw van de buitenmuren.
Marokko
Cabo de Gata voelt al een beetje als Afrika, niet in de laatste plaat door het grote aantal Afrikaanse arbeiders wat je in de dorpen en op de kruispunten ziet wachten tot iemand hen werk te bieden heeft. Almeria is een zeer populaire haven onder Marokkanen. Vanuit de haven van Almeria kan men met de boot Noord-Afrika bezoeken, er zijn overtochten van Transmediterranea naar onder meer de Spaanse exclave Melilla, het Marokkaanse Nador en Al Hociema. De oversteek naar Afrika vanaf Almería is duurder dan die vanuit Algeciras of Tarifa, aangezien de afstand van deze laatste steden tot Afrika veel kleiner is.
Film sets
Het Cabo de Gata gebied diende als achtergrond voor films als Lawrence of Arabia, Indiana Jones, Cleopatra en Once upon a time in the West. De streek ten noorden van Almeria, in de richting van Tabernas, lijkt op de prairie van Noord-Amerika en was het decor voor talloze spaghettiwesterns. De decors uit die tijd zijn vandaag nog een aardige attractie. <br>
Vulkanisch gesteente
Het Cabo de Gata gebied is een van oorsprong vulkanisch gebergte. Langs de kust herken je nog duidelijk de lavastromen van eeuwen geleden. De vulkanische oorspring is de wijten aan botsing tussen Eurazische en Afrikaanse plaat in de aardkorst. Als gevolg van de vulkanische activiteit is het gebied van oudsher rijk aan delfstoffen en mineralen.
Cuevas de Almanzora
‘Grotten van de Almanzora’, zo heet een van de oudste dorpjes van de provincie Almeria. Het dorp ligt op ca. 30 minuten rijden in van Cortijo de Romualda in de vruchtbare vallei van de Almanzora rivier. Het is genoemd naar de grotten die je aantreft in wanden van de vallei. Tot ver in de 19e eeuw werden deze bewoond door mijnwerkers uit de nabij gelegen zilvermijnen. Sommige van de grotten zijn bewaard gebleven en leuk om eens te bezoeken.
Almeria stad
De stad Almeria ligt op ca. 20 minuten rijden van Cortijo Romualda aan de Middellands zee. De stadsnaam ‘Almería’ is afgeleid van het Arabische begrip Al-Mariya (‘Spiegel van de Zee’). Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Almeria en telt een kleine 200.000 inwoners. De kust bij Almería heet de Costa de Almería en is 219 kilometer lang, met zonnige stranden. De regio kent gemiddeld de meeste zonuren per jaar van Europa. Bij Almería ligt een vliegveld en een motorsport circuit, verder heeft de stad een treinstation. In Almeria kan gewinkeld worden en zijn diverse moderne winkelcentra.
Rodalquillar
In de bergen achter het dorpje Rodalquillar werd van 1880 tot 1990 goud gedolven. Toen er geen goud meer in de bodem zat werd het dorpje verlaten en raakte het in verval. Tegenwoordig bouwen mensen hun vakantiehuis of hotel in Rodalquilar, maar doen dit naast het vervallen goudzoekersdorpje. De huizen van het oude dorp en ook de oude goudmijn zelf kunnen bezocht worden. In de vallei achter het dorp tref je verlaten mijngangen en schachten is is het dus oppassen geblazen als je van de gebaande paden af gaat.
De Rambla de las Granatillas, Nijar
Niet ver van de hoofdstad van het gebied Nijar, ligt een oude vulkaan met de toegang als een verlaagde, u-vormige drempel in de bergwand al zichtbaar vanaf de snelweg E15. Het is een van de leukste vindplaatsen die er is voor kinderen, groot en klein. Ook niet-mineralenzoekers worden hier enthousiast. Zodra je over de rim van de krater heen bent begint het al overal om je heen. Een waas van rood in het grind waar je doorheen loopt. En eenmaal in de droge rivierbedding aangekomen lijkt deze in het zonlicht zelfs roodachtig te gloeien. Waar je ook kijkt, overal kleine rode almandien granaten, zo maar voor het oprapen. In het centrum van de krater staat een kleine “berg” waar je de granaten nog in het originele moedergesteente kunt vinden. De lijst van de hier gevonden mineralen bestaat uit biotiet, silimaniet, Christobaliet, Cordieriet, kwarts en natuurlijk almandien. Zorg wel voor voldoende water als je deze plek betreedt, het kan hier in de zomer behoorlijk warm worden. Verdere uitrusting hier: Een pet, goed schoeisel, een stevig zakje of potje en een lepel.
De schrijver Lorca & Cortijo del Fraile
Cortijo del Fraile is een oude herenboerderij, ergens verstopt in de vulkaanachtige bergen achter Rodalquillar, zo’n 10 kilometer van de kust. Het is er heet en onherbergzaam. Maar er zit een mooi, tragisch verhaal achter deze boerderij. Een krantenbericht uit de jaren ’20 dat door schrijver en dichter García Lorca werd opgepikt. Hij maakte er een toneelstuk van, Bodas de sangre. Bloedbruiloft, een van de beroemdste werken uit de Spaanse Litteratuur. Hij schreef het in 1932. Het werd voor het eerst opgevoerd in Madrid 1933. El Cortijo del Fraille is een schilderachtige locatie. De ruine was o.a. decor voor opnames van de beroemde western The good the bad and the ugly van Sergio Leon
Las Salinas & zoutwinning
In het zuidelijk deel van het natuurgebied, aan de lange rechte kust tussen Cabo de Gata en Almeria Stad, ligt Salinas. Een zoutwinningsgebied waar men al eeuwen zout wint door zeewater te laten verdampen. Rondom de zoutwinning is een dorpje ontstaan met de toepasselijke naam Las Salinas. De omgeving van Salinas de Cabo de Gata is een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje voor broedende en overwinterende vogels. Het is een zoutwaterlagune die parallel loopt aan het strand en daarvan is gescheiden door een 400 m brede zandbank. Gelegen tussen de plaats San Miguel en het Cabo de Gata voorgebergte is deze lagune van buitengewoon ecologisch belang, vooral voor vogels. De salinas (zoutpannen) zijn de enige, nog in bedrijf zijnde, in oost-Andalusië.
Flamingo’s en andere trekvogels
Het Cabo de Gata kustgebied is een belangrijke halte voor trekvogels op weg van en naar Afrika. In het droge steppe achtige gebied van het Cabo de Gata binnenland kun je tal van zeldzame vogelsoorten spotten, maar voor het ongetrainde oog zijn ze moeilijk te ontdekken. Voor de minder fanatieke vogelaars is het leuk om de de flamingos te gaan bekijken. In de lente en zomer doen ze het gebied aan op hun reis van Afrika naar hun broedgebied in de Franse Camarque. Je kunt ze dan zien foerageren in het ondiepe water van de beschermde zoutmeren van Las Salinas bij het dorpje Cabo de Gata.
Tapas
Het is niet precies bekend waar de Spaanse tapas vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën. Zo zegt men dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen. In het begin plaatste men de “tapas” bovenop de rand van het glas wat men geserveerd kreeg. Zo voorkwam men dat de vliegen in de wijn of het bier vielen. Op deze wijze bedekte men “tapada”het glas en daarmee onstond het woord. In die tijd bestond een Spaanse tapa uit een stukje ham of chorizo of ander vlees, soms een stukje kaas. Anderen beweren dat de geschiedenis van de tapa zijn origine vind in het volgende verhaal: De Koning Alfonso XIII was op een officiele reis in de provincie Cadiz en bij het voorbij komen van de herberg ” Ventorrillo del Chato” (bestaat niet meer) ,er stopte om uit te rusten. De koning bestelde een glas Jerez, echter op dat moment kwam er een windvlaag binnen in de herberg, om te voorkomen dat het glas zich niet vulde met zand van het strand had de ober het goede idee om het koninklijke glas te bedekken met een stukje ham. De koning vroeg waarom hij dat stuk ham op het glas kreeg gelegd, waarop de ober verontschuldigend antwoordde dat op deze wijze hij het glas bedekte ( “la tapa” ) om te voorkomen dat er zand in kwam. De koning beviel het idee, dronk de wijn en bestelde er nog een, maar met nog een gelijke “tapa”. Toen men dit zag bestelde het hele Spaanse koninklijke gevolg hetzelfde.
Belangrijke karakteristieke eigenschappen van de Spaanse tapas:
- Een tapa is nooit zoet.
- Het zijn kleine porties. Indien ze een grotere hoeveelheid zijn worden ze “racion” genoemd.
- Het is geen fast food, SLOW FOOD dus.
- Het wordt beschouwd als iets informeels en die men eet met vrienden of collega’s.
- Men eet ze tussendoor of als een “overlevings-hapje” zodat het lichaam het kan volhouden tot aan het middag of avondeten.
- Tapas worden ’s middags geserveerd voor het middageten.