Familie vakantiehuis

Voor 2 tot 10 gasten

Casa Rural met modern comfort

2 tot 10 gasten

Cortijo de Romualda telt 4 ruime slaapkamers, die allemaal hun eigen deur naar de patio hebben. Ze zijn als volgt ingedeeld:

  • een ouder slaapkamer met twee persoons bed eigen ensuite badkamer
  • een slaapkamer met twee 1-persoonsbedden
  • een kinder slaapkamer met twee 1-persoonsbedden en twee extra 1-persoons bedden
  • een extra slaapkamer met twee persoons bed en eigen badkamer, gelegen naast het hoofdhuis.
  • er zijn daarnaast ook nog twee babybedjes

Compleet ingericht

Neem je badhandoek en persoonlijke items mee. De rest is aanwezig.

  • goed uitgeruste keuken met oven, inductie fornuis, grill, kruiden, olie ed.
  • WIFI, Boeken, DVD's, een oude playstation, een kleine TV.
  • luiken en warmtewerend dubbel glas, (plafond) ventilatoren
  • 2 kinderstoelen, speelgoed, duplo, strips, tekenspullen
  • inclusief gebruik linnengoed en handoeken ed.
  • voorzien van vaatwasser en wasmachine
  • prive zwembad (ca. 4 x 8 m) op de besloten achterpatio

Huis van Nederlandse eigenaars

Sinds onze studententijd komen we al in Andalusie. We huurden er zelf talloze huizen en appartementen.  Al die ervaring gebruiken we nu we ons eigen huis te huur aanbieden. We hopen dat je het er heerlijk hebt en dat jullie je er “thuis” voelen. 

Huis met een verhaal
Cortijo de Romualda werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd als kleine boerderij. Wij werden er eigenaar van in 2010 en om er een fijn familievakantiehuis van te maken hebben we het 2 jaar lang ingrijpend gerenoveerd. Meer daarover lees je 

Oude boerderij
Omdat we alleen de oude muren konden hergebruiken, was het handhaven van de oude sfeer kunstmatig. Daarom is het van binnen en buiten nu een modern huis. Maar in de geest van vroegere bewoners is het uitgevoerd zonder overbodige franje. Comfortabel en voorzien van moderne apparatuur. Bovendien hebben we inmiddels ook een bescheiden privé zwembad aangelegd.

Gebouwd op het klimaat
Onder het moderne minimalistische uiterlijk zijn de oude muren gehandhaafd. Ze zijn 50 cm dik, opgebouwd uit rotsblokken en ideaal voor het klimaat. In de zomer, waarin het buiten soms ruim boven de 30 graden is, blijft de temperatuur binnen vrij constant. Het verschil is soms wel 10 graden. Gecombineerd met plafondventilatoren, goede isolatie, dubbel glas en zonwerende luiken zorgt dat voor een aangenaam natuurlijk klimaat in het huis.

Vrij uitzicht over het natuurgebied
Cortijo de Romualda heeft een vrij uitzicht over ca. een halve hectare eigen grond, met daarachter direct het natuurpark. Het is gelegen aan de buitenrand van de buurtschap Los Majanos, bestaande uit 7 huizen die overwegend bewoond worden door oudere Spanjaarden. Los Majanos hoort bij Fernan Perez. Een dorpje op 5 minuten wandelen. In Fernan Perez vind je het winkeltje van Fina, waar iedereen van het dorp de laatste roddels komt uitwisselen en waar je al het hoognodige kunt kopen. Aan het dorpsplein is ook de bar van Lola en haar zoons. Ga er een tapa eten en zeker ook eens ’s middags lunchen met de werklui uit de streek. In tegenstelling tot de dorpen aan de kust, behoren in Fernan Perez de meeste huizen aan de oorspronkelijke bewoners en niet aan toeristen. Ook in de winter is er dorpsleven en is de kroeg open voor ontbijt, lunch en diner

Foto's

Hieronder wat foto’s om je een beeld en een beetje een gevoel te geven bij het huis. Kom eens een tijdje vakantie houden en vertel ons wat je ervan vond. Met je feedback maken we het nog prettiger.

Water

Als je op onze website kijkt en logeert in Cortijo de Romualda heb je een heel ander beeld. Mooie stranden, prachtige natuur, authentiek Spanje. Maar het mooie weer heeft ook een andere kant. In dit gebied zijn namelijk grote problemen met verdroging, ook wel verwoestijning genoemd. Cabo de Gata is met minder dan 150 mm neerslag per jaar een van de droogste gebieden van Europa.

Water = goud

Historie
Vroeger was de landbouw traditioneel georganiseerd in kleine stukjes grond op de vlakkere delen van het landschap, aangepast aan de droge omstandigheden. Tijdens het Franco bewind was alle mogelijke landbouwgrond in gebruik, omdat hij het land zelfvoorzienend wilde maken.

Toen Spanje was toegetreden tot de EU werd het onderdeel van de Europese interne markt. Dat zorgde ervoor dat de lokale landbouw moest gaan concurreren met de noordelijke landen. Daar was de opbrengst per hectare veel hoger, met als gevolg dat de traditionele landbouw niet meer kon renderen. Boeren lieten hun land braak liggen. Met steun vanuit de EU, om ontvolking en sociale problemen te voorkomen ontstond grootschalige geïrrigeerde landbouw; de "invernaderos". In de omgeving van Almeria groeide een "zee van plastic". In de jaren '90 werd er subsidie gegeven niet alleen voor locale gewassen maar ook voor gebiedsvreemde soorten. Groenten die in tegenstelling tot olijfbomen en amandelen, heel veel water nodig hebben. Enorme gebieden zijn nu in gebruik voor tuinbouw en hebben veel welvaart gebracht. Dit heeft een enorme vraag naar water op gang gebracht, water dat er eigenlijk niet is.

Watergebruik
Het oppompen van water gaat op veel plaatsen sneller dan de natuurlijke aanvulling via grondwater aanvoer uit de bergen. De grondwaterspiegel is dan ook dramatisch gedaald. Het zoute water dringt nu binnen vanuit de zee in de watervoerende lagen doordat er teveel zoet water wordt weggepompt. In feite past men in deze regio ‘groundwater mining’ toe, om aan de grote water vraag te kunnen voldoen. Er zijn grote projecten uitgevoerd om deze regio van meer water te voorzien. Uiteraard wordt er gewerkt aanwaterontziltingsfabrieken, maar deze techniek kost veel geld en energie. Verder wordt er water rivieren gewonnen en via kanalen en buizen naar het zuidoosten geleid. Dit water komt nu niet meer ten goede aan Portugal en boeren elders in Spanje en dat leidt tot conflicten. Feit is dat bij elke vergroting van de water capaciteit de hoeveelheid gebruikte grond en dus ook de behoefte toeneemt. Er is een blijvend structureel te kort aan water blijft bestaan, ook al omdat de geplande water hoeveelheden achter blijven bij de raming.

Water in Cortijo de Romualda
Het huis is ,net als eigenlijk alle huizen in het buitengebied, niet aangesloten op waterleiding. Die is er in Los Majanos gewoon niet. In plaats daarvan is er sinds een jaar of 15 een aansluiting op een coöperatieve "Pozo" (bron) in het gebied. Al wandelend in de omgeving komt u de buizen en rode handels van het systeem van de bron tegen. Let op, ga er niet aan zitten want dan krijgt u de grootste ruzie. Er kunnen enorme conflicten ontstaan over water.

Water per truck
Per maand heeft Cortijo de Romualda recht op 1 uur water. Precies genoeg om de ondergrondse opslagtank achter het huis te vullen. Er is echter een probleem met het water van de Pozzo, de kwaliteit ervan is vandaag de dag bijzonder slecht. Ondrinkbaar, zeer kalkrijk en erg zout. Noodgedwongen wordt daarom tegenwoordig al het water wat u verbruikt aangevoerd per truck vanuit een bron in de bergen bij Nijar.

Dus, doe alsjeblieft zuinig met water Behalve dat deze watervoorziening erg prijzig is (ongeveer 2 a 3 x uw energierekening thuis) is het natuurlijk ook een oplossing die geen duurzaamheidsprijs verdient. Voor uw verblijf is de watertank helemaal gevuld. Bij gewoon verbruik is er genoeg water, maar het zou wel erg fijn zijn als u er net als de mensen uit de buurt bewust en spaarzaam mee omspringt. Al is het maar uit respect voor het milieu.

Klimaatverandering
Uit berekeningen van klimaatsmodellen komt naar voren dat Zuidoost Spanje niet alleen te maken krijgt met een hogere temperatuur maar ook met een vermindering van de neerslag. Op termijn zal dit dus alleen maar tot een verscherping van het water tekort leiden.

Deze informatie is ontleend aan stuk van Erik Cammeraat, Universiteit van Amsterdam: https://geografie.nl/sites/geografie.nl/files/paragraph/attachment/file/cammeraat-verwoestijning-in-zuidoost-spanje.pdf

Romualdas huis

Cortijo de Romualda dateert uit het begin van de vorige eeuw. Decennia lang werd het bewoond door straatarme boerenfamilies die de droge grond bebouwden. Eind jaren '80 kwam het in bezit van de Nederlandse kunstenares Romualda Bogaerts van Stolk die er tot 2005 "in de natuur" leefde. Zonder elektriciteit of stomend water. Wij, de huidige bewoners, komen al sinds de jaren '90 in Cabo de Gata.

Liftend met een rugzak

De eerste keer kwamen in het Cabo de Gata gebied als student, liftend met een rugzak vanuit Amsterdam, op bezoek bij Romualda die we al sinds kindertijd kenden. We werden verliefd op het ruige gebied, maar vooral op de prachtige stranden. We kwamen regelmatig terug en de laatste jaren ook met onze kinderen. In 2007 kochten we de ruïne van Romualda, die inmiddels in de '90 was, en hielpen we haar achtergebleven kunstwerken terug naar Nederland verhuizen.

Het idee was om het huis met een paar kleine aanpassingen geschikt te maken als vakantiehuisje, maar dat liep anders...

Omdat het in een natuurgebied ligt gelden extra Europese natuurbeschermingsregels. Bovendien bleek dat het dak vervangen moest worden. Dat maakte de verbouwing volgens de Spaanse wet een 'obra major', een grote verbouwing waarvoor het zwaarste regime van toezicht geldt. Toen besloten we om het dan maar in een keer echt goed te doen, een architect in te schakelen en alles grondig aan te pakken. Een project van meer dan een jaar was het gevolg. De foto's geven je een indruk.

Wanneer kom je onthaasten?

[vrcalendar id="1" /]