Natuur en Bergen

Natuur en bergen

Het Cabo de Gata park beslaat zo'n 450 km2 natuurgebied en ca. 120 km2 zeereservaart. Het is het laatste stukje ongrept kustgebied in Spanje.

UNESCO Biosphere Reserve

Vanuit Cortijo de Romualda wandel je zo het natuurgebied in. Het begint letterlijk op je drempel. In 1997 werd het Cabo de Gata natuurpark aangewezen als een "UNESCO Biosphere Reserve". Niet voor niets. Je vindt er zo'n 1000 verschillende planten en ruim 1100 diersoorten waarvan een groot aantal vogels. De Europese Unie heeft het gebied dan ook aangewezen als speciaal vogelbeschermingsgebied, met name vanwege het grote aantal overwinterende trekvogels in de zoutvlakten bij Salina

Wandelen 
Het Cabo de Gata gebied is ideaal om te wandelen. Met name in herfst, winter en voorjaar kun je er heerlijke lopen. ’s Zomers kun je ook wel wandelen maar dan zijn het minder lange tochten, omdat het ’s middags eigenlijk te warm is. In de andere jaargetijden is het hier qua temperatuur te vergelijken met Nederland in de zomer. In de andere jaargetijden is het hier qua temperatuur te vergelijken met Nederland in de zomer.

Bij de tourist office in oa. Las Negras zijn goede wandelkaarten en informatie te krijgen. Aanraders zijn in ieder geval de tocht langs de bergachtige kust van Agua Amarga naar Las Negras. Een wandeling van zo’n uur of 5 van gemiddelde zwaarte (enige conditie is wel nodig) die je langs de 3 van de mooiste standen van het gebied voert: Enmedio, El Plomo en San Pedro. Een andere interessante wandeling is ook in de omgeving van Salinas, waar je in de tijd van de vogeltrek tientallen soorten kunt zien, waaronder natuurlijk de bekende flamingo’s.

Vulkanisch 
Het Cabo de Gata gebied heeft een vulkanische oorsprong. Eigenlijk is het een groot vulkanisch massief wat begint in Spanje en in Noord-Afrika weer boven water verschijnt. Door de inwerking van magma, het droge klimaat en andere factoren ontstond vulkanisch gesteente met veel soorten mineralen, waaronder: goud zilver, lood en edelstenen zoals kwarts en amethist, die het gebergte kleuren.

De poezenkaap 
De naam Cabo de Gata kun je vertalen als de “poezenkaap” maar is in feite een vervorming van Cabo de Agatas, kaap der Agaathstenen.

Mijnbouw
Door de eeuwen heen is de geschiedenis van het gebied grotendeels verbonden met mijnbouw die bepaald werd door de nu verlaten goud– en zilvermijnen in en rond Rodalquilar. Het monopolie van het gebied is in handen geweest van verschillende heersers.

Geologie 
Het gebied is geologisch erg interessant vanwege de vele verschillende gesteenten (diverse sedimenten en vulkanische afzettingen) en met minder dan 200 mm neerslag per jaar het droogste gebied van Europe. Het feit dat het zo’n woestijnachtig karakter heeft komt echter vooral door de mens. De activiteit die lange tijd het beeld van de streek bepaalde was de schapen- en geitenteelt. De enorme kuddes graasden alles af en droegen bij aan de verwoestijning.

Nijar 
Leuk is het ook om van het dorpje Nijar door de uitlopers van de Sierra Alhamilla naar het dorp Huebro te lopen. Men noemt dit de route van het water omdat je constant langs de stroom bronwater uit de bergen wandelt en talloze vervallen watermolens tegenkomt. In de Sierra Alhamilla achter Nijar op een half uur rijden kun je lange bergwandelignen maken. Ook het natuurgebied van Karst en Yesos op ca. 45 min. bij Sorbas is de moeite waard met alle grotten en canons. 

Sierra Nevada 
Verder biedt de Sierra Nevada uiteraard alles wat je aan bergsport en wandelingen kunt wensen